Hoe het werkt

“Ik was meteen geraakt door de eenvoud van het programma.” In deze video vertellen professionals welk verschil Nu Niet Zwanger in de praktijk maakt.

Hoe voer je zo’n gesprek?

Het idee achter het programma Nu Niet Zwanger is eenvoudig: praat met je cliënt over diens kinderwens en of dit nu speelt. Hierdoor kan de cliënt een weloverwogen keuze maken of deze nu, wel of geen zwangerschap wil laten ontstaan. Door dit te bespreken en ondersteuning te bieden, help je onbedoelde zwangerschappen voorkomen.

Voor sommige professionals kan dit makkelijker voelen dan voor anderen, maar de handvatten van Nu Niet Zwanger maken het voor iedereen haalbaar. Belangrijk is om uit te leggen waarom je vraagt naar de kinderwens en dit op een begrijpelijke manier brengt. Je verkent samen de ideeën van je cliënt over diens directe toekomst en de mogelijkheid van een zwangerschap daarin.

Als hulpverlener toon je oprechte interesse. Je verplaatst je in de leefwereld van de ander en stelt je open op. Je hebt oprechte aandacht voor de vragen, emoties en ideeën die hierover leven en voor ervaringen uit het verleden. Dit zijn onderdelen van de NNZ-methodiek die is doorontwikkeld samen met Expertisecentrum seksualiteit Rutgers.

Praktische ondersteuning

Het maakt niet uit wat de uitkomst van een gesprek over kinderwens is. Of iemand nu zegt: “Ik wil nu een kind” of “Ik wil dat nu niet”, er kunnen vervolgstappen nodig zijn. NNZ kan praktische hulp en ondersteuning bieden. In principe ‘regulier waar regulier kan’. Via de gebruikelijke weg, zoals de eigen hulpverleners en de huisarts. Als dat niet mogelijk is, hebben we een lokaal netwerk om snel praktische ondersteuning op maat te bieden.

Alleen in een gesprek met je cliënt kom je erachter of iemand nu wel, of nu niet zwanger wil worden. Een NNZ programma kent regionaal een vaste structuur. Deze animatie legt uit hoe NNZ werkt.

De organisatie van Nu Niet Zwanger

Nu Niet Zwanger is inmiddels overal in Nederland beschikbaar. Elke GGD heeft een NNZ-team met inhoudelijk coördinatoren die contact hebben met cliënten en samenwerken met professionals uit het medisch en het sociaal domein. Ze trainen ook aandachtsfunctionarissen. Deze Aandachtsfunctionarissen zijn de ambassadeurs en contactpersonen voor hun collega’s in de organisatie die werkt met NNZ. Zij krijgen training van een inhoudelijk coördinator in de NNZ-methodiek en hoe ze het programma in hun organisatie kunnen toepassen. De professionals werken vanuit hun vertrouwensrelatie aan de toekomst van hun cliënten en zijn daarmee de aangewezen personen om de kinderwens van hun cliënten te verkennen.

Kwartiermakers Hans Schleiffert, Pauline Tichelman en Vera Doorten begeleiden de regio’s die werken met het programma. Zowel bij de start, invulling en borging ervan. Zij gebruiken de ervaringen en best practices uit de regio’s om het programma landelijk verder te ontwikkelen. Het kernteam bestaat uit de grondlegger van NNZ Connie Rijlaarsdam, Daniëlle van Sambeek en Laura Rust. Zij bewaken, samen met de kwartiermakers, de inhoud en de kwaliteit van het programma en overzien de landelijke uitrol ervan.

Als iets je niet duidelijk is of je hebt te maken met een complexe situatie, dan is er altijd een NNZ-team bij jou in de buurt waar je vragen aan kunt stellen of kunt inzetten.

Bewaking en borging

Het landelijk programma bewaakt de kwaliteit van Nu Niet Zwanger met een Regiegroep en een Raad van Advies. De methodiek is beschreven en opgenomen in de databank “Loket Gezond Leven” van het RIVM en de e-learnings en trainingen zijn geaccrediteerd voor verschillende beroepsgroepen. Belangrijke documenten naast de methodiek zijn het kerndocument en het kwaliteitsinstrument. Om de kwaliteit op lange termijn te waarborgen, moeten aandachtsfunctionarissen meerdere keren per jaar intervisies volgen. Tijdens deze intervisies bespreken zij onder leiding van een inhoudelijk coördinator problemen waar zij tegenaan lopen.

Wisselwerking met de medische keten

Voor het goed functioneren van Nu Niet Zwanger is samenwerking met het medisch domein, zoals huisartsen, GGD-artsen, verloskundigen en ziekenhuizen, essentieel. Dit werkt twee kanten op: als een cliënt nu geen kinderwens heeft, moet anticonceptie goed bereikbaar zijn, zowel financieel als praktisch. Cliënten kunnen gemakkelijk bij een medische zorgverlener terecht via het programma. Als een medisch professional merkt dat een cliënt meer hulp nodig heeft dan deze zelf kan bieden, kan snel contact worden gelegd met NNZ. Uiteraard alleen met toestemming van de cliënt.

Bekijk ook

In de media

Een overzichtelijke weergave van verschillende berichten in de media over het programma Nu Niet Zwanger.

Toolkit & Resultaten

In de toolkit vind je een overzichtelijke weergave van onderzoeken, factsheets en documenten over NNZ .

Landelijk beschikbaar

We werken aan landelijke dekking. Gelukkig is in elke GGD-regio een NNZ-team bereikbaar.


Meer informatie

Wil je de mogelijkheden van dit programma voor jouw gemeente of organisatie bespreken? Neem dan contact met ons op via: nnz@ggdghor.nl

Volg NNZ op LinkedIn

Volg de Nu Niet Zwanger pagina op LinkedIn om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Onze partners

Rutgers
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport