Jaarlijkse landelijke bijeenkomst NNZ

Het is dinsdag 24 september. Terwijl de ochtendzon door de wolken probeert te breken lopen medewerkers van het programma Nu Niet Zwanger (NNZ) vanuit heel Nederland rond kwart over negen het congresgebouw In De Driehoek binnen. Eenmaal binnen wordt men verwelkomd met een kop koffie, terwijl een batch met hun naam op hun jasje wordt gespeld. Het is alweer de derde keer dat de jaarlijkse medewerkers terugkomdag in dit authentieke oude gebouw in Utrecht wordt georganiseerd, en het is daardoor voor sommigen dan ook bekend terrein. Nadat medewerkers wat foto’s in de ‘photobooth’ laten maken die, door middel van de roze blauwe accessoires in thema van de NNZ kleuren die gebruikt kunnen worden tijdens het schieten van de foto, erg ludiek geworden zijn is het tijd voor het maken van de groepsfoto. Wanneer de klok tien uur slaat begint het ochtendprogramma, dat plaatsvindt in de historische Gertrudiskapel.

Wanneer het geroezemoes is opgehouden en iedereen een zitplaats heeft gevonden, wordt in de introductie nog kort samengevat wat NNZ precies inhoudt. Het programma biedt hulpverleners praktische en concrete tips om open en eerlijke gesprekken te voeren over kinderwensverkenning, seksualiteit en anticonceptie. Dit met als doel onbedoelde zwangerschappen te voorkomen, maar ook wanneer een cliënt juist wel zwanger wil worden hulp te bieden. “Het is niet zo dat we acquisitie aan het plegen zijn van ‘goh heb jij een kinderwens?’, waarbij we zo maar wat mensen aanspreken. De cliënten zijn al bekend bij de professionals vanwege problematiek waar ze mee te dealen hebben en waarvoor ze die hulpverlening al krijgen”, vertelt landelijk programmamanager NNZ Connie Rijlaarsdam. Zij vervolgt:  “De betrokken professionals zijn getraind om het gesprek over kinderwens te voeren, maar ook om ondersteuning te bieden waar dat nodig is, praktisch of financieel. Tegelijkertijd zien we ook dat het niet is ‘we geven een professional een keer een cursus en dan kun je het’. Je moet het steeds weer onder de aandacht brengen”. Aan het eind van de introductie wordt benadrukt dat het een informele dag gaat zijn, waar vragen stellen voorop staat en dat dit dan ook altijd mag!

Dit gezegd hebbende wordt Tilburgse wethouder en voorzitter van de regiegroep van NNZ Marcelle Hendrickx naar voren geroepen. Zij vertelt met behulp van een PowerPointpresentatie over de geschiedenis van NNZ, gaat uitgebreider in op de werkwijze van NNZ en benoemt wat leuke feitjes. Zo is één van de feitjes dat wel 80% van de betrokken cliënten van het programma NNZ de zwangerschap uitstelt! Daarnaast is het volgens Hendrickx het belangrijkst dat voorop staat dat het NNZ programma gaat om het geluk dat je wil behalen en het leed wat je kunt voorkomen.

De inspirerende presentatie van Hendrickx wordt gevolgd door programmamanager van expertisecentrum seksualiteit Rutgers-Karin van der Velde. Al snel wordt duidelijk dat dit een informatieve presentatie wordt met de nieuwste cijfers rond(om) het gebied van anticonceptie en reproductieve gezondheid. Zo is het gebruik van de anticonceptiepil flink gedaald, waarbij er een sterkere toename is rondom de natuurlijke anticonceptie methode door middel van temperatuur- en kalenderapps. Een van de redenen hiervan is dat  veel jongeren geen hormonen meer willen gebruiken en meer in contact willen komen met hun lichaam. Tijdens het praatje namens Rutgers zaten veel medewerkers mee te pennen, zo ook Twentse Projectleider NNZ-Marieke Bijen: “Wat ik vooral meeneem zijn de nieuwste cijfers. Deze hadden we natuurlijk ook al wel gekregen, maar nu sta je daar toch even wat meer bij stil en ga je bedenken hoe je dat gaat inpassen in je presentatie en de trainingen die we doen. Dat gaan we dus zeker verwerken in onze scholingen”.

Wanneer het geroezemoes weer wat oploopt na anderhalfuur luisteren is het tijd voor een, ietwat chaotische, ludieke sta-oefening waar iedereen lachend zijn energielevel weer omhoog krikt. Tijd voor de laatste presentatie van het ochtendprogramma. Dit praatje wordt gehouden door Meike van ’t Hof, projectleider NNZ Rotterdam. Zij presenteert de nieuwe praatplaten Gezond Zwanger en Ouderschap door middel van veel voorbeeldsituaties in de vorm van animaties.

Na een uitgebreide lunch zullen de workshops rondom het thema veiligheid gegeven worden. Deze variëren van veiligheid rondom zwangerschap tot mensenhandel. Drie uur lang worden alle aanwezigen ondergedompeld in praktische informatie, waar zij later in hun werkveld nog veel mee zullen kunnen. De dag wordt afgesloten met een hapje en een drankje waar iedereen nog napraat over de inspiratie die zij hebben opgedaan. “Het gaat er uiteindelijk om dat de medewerkers weer geïnspireerd blijven om verder te gaan met de missie van het programma, maar ook dat de mensen waar we het voor doen een geïnformeerde bewuste keuze kunnen blijven maken”,  aldus Rijlaarsdam.

Meer over het programma Nu Niet Zwanger
De landelijke uitrol van Nu Niet Zwanger wordt betaald door het ministerie van VWS en valt onder GGD GHOR Nederland. Expertisecentrum seksualiteit Rutgers werkt mee als expert in het projectteam. Samen ontwikkelen zij de middelen en materialen om de kennis en methodiek van Nu Niet Zwanger verder te ontwikkelen en goed over te dragen.


Deel via:

Het laatste nieuws

Special: Kinderwens verkennen in de kraamtijd

Deze maand bracht het Kenniscentrum kraamzorg (KCKZ) een special uit over het verkennen van de kinderwens in de kraamtijd. Deze...

Nieuwsbrief #2

Deze nieuwsbrief is bedoeld om u periodiek te informeren over de ontwikkelingen binnen het programma Nu Niet Zwanger. In deze...

Podcast ‘Onverwacht’ over NNZ

Op 19 december was Connie Rijlaarsdam te gast in de podcast 'Onverwacht' van de Reformatorische Omroep en Siriz.